Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: djyn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 29121
Постинги: 16
Коментари: 10
Гласове: 247
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
23.03.2008 11:30 - Огнян Минчев: Дойде време за разбием мита, че Европа ще ни оправи
Автор: djyn Категория: Лични дневници   
Прочетен: 545 Коментари: 0 Гласове:
0



От ДНЕВНИК, със съкращения
Проблемът на българското правителство не е "корупцията". Самото понятие за корупция означава отклонение от определена норма на институционално поведение. Проблемът на България е, че отсъства норма на институционално поведение. Посткомунистическата олигархия, освен алчна и арогантна, е и примитивна. Тя притежава картина на света, съответстваща на родово-патриархалния тип обществени и властови отношения. Тази олигархия, децентрализирана на бивши комунистически родове и техните наследници, функционира като родово-племенна олигархия, която не само не е способна да преустанови грабежа на национална собственост, тя не е в състояние да изгради основите на модерна държава.
Минималният риск е да не можем да оползотворим членството в ЕС от финансова гледна точка. И това вече не е риск, а реалност. Максималният риск е България да бъде номинален член на ЕС, който да търпи непрекъснати санкции от страна на институциите, които съблюдават изпълнението на европейското законодателство, и да бъде маргинализирана политически, социално и административно, без възможност да осъществява типа развитие, чийто стандарти са зададени от ЕС като доброволно сдружение на нации.
Мисля, че е време да поставим на публично обсъждане и да деструктурираме един от най-влиятелните митове на българския преход. А той е, че след като 15 години се опитвахме по един или друг начин да осъществим модернизацията и развитието на обществото тук, в България, устойчиво достигнахме до извода, че само Европа ще ни оправи. Дойде време този мит да бъде сложен на масата за дисекция. Европа не е в състояние да свърши тази работа, която трябва да свърши българското общество. Намираме се в безкрайно неблагоприятна ситуация. България беше напусната от над 1 милион от своите предимно по-млади, по-предприемчиви и по-образовани съграждани. Останаха предимно хора, които не са претърпели докрай своята еволюция към компетентни и активни граждани. Ще срещнем огромни трудности с привеждането на българското обществено и гражданско съзнание към стандартите, които да обезпечат контрола на обществото върху държавата и по този начин да се издигнат до равнището на европейския политически модел на взаимоотношения между институциите и гражданите. Независимо обаче колко е трудно, ако не го постигнем в определена степен, Европа може да ни наложи санкции, ограничения и болезнени привеждания в частична адекватност на българските институции, която ще бъде по-скоро в интерес на европейското гражданство като цяло, за да не може България да пречи на развитието на Европа. А няма да бъде в интерес преди всичко на българските граждани.
Българският политически модел целенасочено бе деградиран от модел на двуполюсно представителство на двата основни социални съюза в българското общество - съюзът на промяната и съюзът на консервативното удържане на статуквото отпреди 1989-та година, до модел на открито олигархично управление със завръщането на Симеон Сакскобургготски в България. Моделът от 90-те години, въпреки силно конфронтационния си характер, обясним и нормален за процеса на бърза обществена промяна, имаше достойнството, че беше представителен за българското общество. Когато хората гласуваха за БСП или СДС, те имаха ясна представа какво могат да очакват от тези партии. С всичката неефективност на институциите, с условността на политическите обещания у нас, идентификацията на българския политически процес беше лесна, управлението беше представително и политическите алтернативи бяха ясно очертани. Управлението на СДС от 1997 до 2001 г., въпреки всичките си вътрешни дефицити доказа, че в България съществува алтернатива на посткомунистическата олигархия. Именно поради това бе извикан г-н Сакскобургготски, който трябваше да размаже разликата между двата социални съюза, да дегенерира българската политика от процес на представителство на обществени интереси до процес на брокерско представителство на задкусилни олигархични интереси. И това беше направено чрез деидеологизация на българската политика, извеждането на далаверата в ранг на свещена политическа крава за българската политическа действителност, фрагментиране на политическата система, маргинализиране на алтернативите до 3-4-процентни безпомощни политически фракции. В днешна България не същестува политическа алтернатива на тройната коалиция. ГЕРБ се опитва да се конституира като алтернатива, но успехът или неуспехът му ще се прояви в бъдеще, той не може да бъде оценен към днешна дата. ГЕРБ е заявка, желание, заряд, който предизвиква интерес, но същевременно и скептицизъм поради обстоятелството, че голяма част от йерархията на ГЕРБ произлиза от същите тези структури, които смазаха политическата система след 2001-ва.


Тагове:   Огнян,   Минчев,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Архив